Bejelentkező űrlap

Köszönöm, hogy itt vagy

Látogatottság

ma53
Tegnap120
Ezen a héten261
Ebben a hónapban2504
Összes220824

Rendszer infó

  • IP címed: 34.226.244.70
  • Böngésződ: unknown
  • Verzió: unknown
  • Operációs rendszered: unknown

4
látogató néz éppen

2020. február 19. (szerda) 10:59

08.25. Fertő-tó kör (118km_350m_Országúti túra_Hanság)


Tókerülés

Egy tó megkerülése mindig sok izgalommal jár, hisz 360˚-ban teljes panorámaképet kaphatunk a területről. Figyelmes rendezők már a korábbi években megalkották a Balaton, illetve a Velencei-tó megkerülésére irányuló teljesítménytúrákat. Idén már felkerültek a palettára a Fertő tavi és a Tisza-tavi teljesítménytúrák is. Időbeosztásom úgy alakult, hogy egyik rendezvényen sem tudtam részt venni, de egy augusztusi nyaralással összekötve körbejártam a Fertő tavat.

Kiindulópontnak Fertődöt választottam. A város fő látnivalója az Esterházy Miklós által 1762-ben építtetett barokk stílusú kastély, a hozzá tartozó 303 hektárnyi franciakerttel. Az épületegyüttes a Versailles-i kastély mintájára épült, innen ered a „magyar Versailles” elnevezés.
A túra távjából 35 km Magyarország területére esik, a maradék 85 km pedig Ausztriában fut. Bár a magyarországi részen is szinte 100 %-os a kerékpárutak kiépítése, osztrák területen mégis nyugodtabb körülmények között lehetett kerekezni. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy a kerékpárutakat nem a főutak mellé helyezték, hanem teljesen új nyomvonalat találtak neki. A fertődi indulást követően sűrű egymásutánban következtek a falvak. Hidegséget elhagyva a már Világörökség részeként számontartott Fertő-Hanság Nemzeti Park területén haladtam. Balf és Fertőrákos között egy nagyszerű vonalvezetésű párkányon vezetett az út. Balra szőlőültetvények, jobbra pedig a Fertő tó magyar részének óriási nádasai terülnek el. Fertőrákosra érve meg kellett küzdeni a túra legnagyobb emelkedőjével. Érdekes látnivaló a településen a felhagyott kőfejtő és a Kristálymúzeum. A falu végénél jobbra tartva újabb különlegességgel találkozhatunk: egy olyan határátkelőhellyel, ahol csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet határt váltani. Az első osztrák település Mörbisch am See (magyarul: Meggyes) volt, ahol hangos dudálással jelezték az autósok, hogy azonnal menjek ki a kerékpárútra. A biztonságos bringautakért cserébe „sógoraink” nem tűrik meg a kerekezőket az országúton. Változatos dombos vidéken tekertem tovább, és a kerékpárosok száma hirtelen ugrásszerűen megnőtt. Voltak olyan szakaszok, ahol annyira sokan gyűltünk össze, hogy ki kellett várnom a megfelelő pillanatot az előzésre. Érdekes volt megfigyelni a kerékpározók életkorát is, ugyanis vagy 10-15 éves gyerekek, vagy 40-45 évnél idősebbek kerekeztek, s valamennyien kizárólag kerékpáros holmit viseltek. Hamarosan enyhe hascsikarás kapott el, amit egy banán elfogyasztásával csillapítottam. Az élelem és italutánpótlásra útközben több helyen is van lehetőség, de kizárólag helyi jellegű kantinokban. Nyomós kutat egyáltalán nem lehet ott találni. A túra legészakibb pontján van a tó névadó települése Neuseedl am See. Ebből alkották - és hallható néha helytelenül a Fertő tó megnevezéseként - a „Neuseedl-i tó” kifejezés. A kerékpárút innen kissé változatosabb képet mutat, egyrészt az aszfaltszakaszokat időnként nagyon jól járható köves szakaszok váltják, másrészt itt lehetett legközelebb kerülni a tó partjához. Rengeteg fehér vitorla feszült a vízen, és több strand is biztosította a hűsölést. Az osztrákok errefelé madármegfigyelő tornyokat is építettek, melyekben sok ember összezsúfolódva távcsövekkel figyelte a szárnyasokat. Pár száz méterrel arrébb lévő szőlőkben pedig puskaropogást imitáló hangok tartották távol az éhes madarakat. Az útközbeni eltévedésre egyébként minimális az esély, végig a B 10-es kerékpárutat kellett követni. Pamhagen jelentette az utolsó osztrák települést, melynek határátkelőhelyét már személyautók is igénybe vehetik, de figyelembe véve az óriási kerékpáros turizmust, a kétkerekűeknek külön sávot biztosítanak az átkelésre. Innen még 10 km-t kellett letekernem, és kora délután visszaértem Fertődre.
    Hanyag    Változó    Megfelelő    Jó    Nagyon jó
Kitáblázás, útvonal követhetősége                    
Zsúfoltság, leterheltség                    
Kerékpárút minősége, szélessége                    
Megosztottság a gyalogosokkal                    
Autóforgalom miatti veszélyesség                    
Élelmiszer, folyadék utánpótlás lehetősége                    

Összegzés: Haladó kerékpárosoknak nagyon jó megmérettetés a tó egy az egyben való megkerülése, kezdőknek javallt a két-három napos túra. Igazán nagyszerű érzés ilyen klassz kerékpárúton, gyönyörű környezetben tekerni. Bár a szintemelkedés minimális, azért a többsebességes kerékpár ajánlott.

Adatok:    Távolság: 120 km
        Szintemelkedés: 350 m
        Főútra való kihajtás: 2X
        Idő: 5 óra 15 perc
        Max. sebesség: 46 km/h
        Kalóriafogyasztás: 1700 kcal
        Átlagsebesség: 22,8 km/h

Szállás: Nóra Vendégház
      9431 Fertőd, Kertész köz 1.
      Tel.: 99/537-128

 

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj